
I daglig tale lyder det ofte, at der er mangel på elevpladser til unge. Men sådan forholder det sig ikke i Skive Kommune. Inden for flere brancher er der faktisk mangel på elever:
- Situationen i Skive er utrolig positiv. Vi står i en situation, hvor der lige nu er mangel på elever. Vi har flere gange været nødt til at rette henvendelse til vores nabo-praktikcentre for at matche virksomhedernes behov for elever, fortæller uddannelseschef fra Skive College Jens Christian Pedersen.
I Skive Kommune har der i en årrække været fokus på netop at sikre elevplads til alle unge, der ønsker det. Indsatsen udspringer af en partnerskabsaftale mellem Skive Kommune, de faglige organisationer og erhvervsuddannelserne. Målet for aftalen er klar. Der skal være elevpladser til alle unge, der ønsker det:
- Vi ser det som en stor succes, da det er ganske få elever, der står uden elevplads. Da vi indgik aftalen, var billedet et andet. Men med partnerskabsaftale har vi med en fælles indsats sat fokus på behovet for elevpladser, og den nuværende situation, hvor vi mere mangler elever end pladser, viser, at vi i Skive har et erhvervsliv, der gerne vil tage lærlinge, fortæller formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget Goska Rasmussen.
Elevpladser er afgørende for, at der også i fremtiden kan ansættes dygtig faglært arbejdskraft. Tendensen er positiv i Skive Kommune, hvor de unge roligt kan søge mod erhvervsuddannelserne. For der er netop behov for, at flere unge søger på erhvervsuddannelserne for at sikre, at der i fremtiden er faglært arbejdskraft:
- Vi har flere tilfælde netop nu, hvor det ikke er muligt at matche virksomhedernes behov for elever. Derfor er vi begyndt at opfordre virksomhederne til at kontakte grundforløbselever og indgå aftaler på forhånd - det gælder særligt inden for elektriker-, tømrer- og snedkerfaget, fortæller Jens Christian Pedersen.
I et overflødighedshorn af uddannelses- og karrieremuligheder kan det være svært at vælge, hvad der er det rigtige for en selv. Men der er ingen tvivl om, at der fra parterne i aftalen lyder en klar opfordring til de unge i Skive Kommune: ”Kig mod erhvervsuddannelserne - en sikker vej mod job”.
- Der er jobs og gode fremtidsudsigter med en erhvervsuddannelse, og elevpladssituationen må ikke blive en undskyldning for ikke at tage en erhvervsuddannelse. Derfor er det også vigtigt for os, at alle ved, at i Skive er der elevplads til de unge, fortæller Goska Rasmussen og fortsætter:
- Men der er heller ingen tvivl om, at det er afgørende for at sikre fremtiden. Ikke kun fremtiden for de unge, der banker på og ønsker en elevplads men også for virksomhederne, der ønsker at ansætte faglært arbejdskraft i fremtiden, slutter Goska Rasmussen.
Ny elevplads på en weekend
Alexander Schütt Lyngbye på 17 år mistede sin elevplads og henvendte sig opgivende til Skive College en fredag. Her tog virksomhedskonsulent Thomas Langa Ogola godt imod ham, og mandag havde han en ny elevplads som møbelsnedker.
- Jeg var rigtig glad for, at det kunne gå så hurtigt, fortæller Alexander. Jeg ville rigtig gerne ud blandt nogle folk, og i skolepraktikken er der ikke andre elever, og desuden er uvisheden heller ikke rar.
På Skive College gør man alt, hvad man kan, for at få eleverne ud i virksomhederne, da det er med til at give dem et netværk og hjælpe dem videre. Samtidig opdager virksomhederne de gode ting, der er forbundet med at have en elev. – Det er en langsigtet måde at få flere ind i faget på og dermed mindske arbejdsløsheden inden for branchen, fortæller virksomhedskonsulent Thomas.
Det var blandt andet et godt samarbejde mellem eleven og konsulenten, der var årsag til, at det lykkedes så hurtigt. De talte meget om forventninger, motivation og at man skal holde modet oppe. Det var også Thomas, der skabte forbindelsen til virksomheden Getama, hvor Alexander er kommet i lære. - Jeg kunne mærke, at der ville være et godt match mellem dem, forklarer Thomas.
Alexander er rigtig glad for sin nye elevplads; – det er megafedt at være her, og det er nogle rigtig flinke mennesker. Skiftet har medført, at Alexander er flyttet fra Aarhus til Gedsted, hvor han ingen kender, for at kunne være tæt på sin nye arbejdsplads.
- Lige nu er der stor rift om de unge, fortæller Thomas, og man skal derfor som virksomhed være hurtigt ude, hvis man gerne vil have en elev. Lige om lidt har det næste hold grundforløbselever fået en elevplads, og så går der igen et halvt år, inden man som virksomhed kan få en elev.
FAKTA OM PARTNERSKABSAFTALEN
Mål:
- At der er praktikpladser til unge og voksne med et bestået grundforløb 2.
- At flere unge vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse.
- At unge, der har gennemført et grundforløb uden en praktikplads, får den nødvendige hjælp til at finde en praktikplads og færdiggøre deres uddannelse.
Et centralt element i aftalen er en CV-Hotline, der synliggør praktikpladssituationen. Det betyder, at der hver 14. dag bliver sendt en mail rundt til relevante partnere i aftalen med elever, der aktuelt står uden praktikplads. Herefter videresender partneren elevernes CV til deres respektive medlemsvirksomheder.
Optag på erhvervsuddannelserne i Skive Kommune:
- 2020: 27,4 % (mod 20 % på landsplan)
- 2019: 25,4 % (mod 20,1 % på landsplan)
- 2018: 25,9 % (mod 19,4 % på landsplan)